Zuidendijk

nr 178 – 182 nr 245 – 327 Crabbehof Dordrecht

Nieuws op de Zuidendijk


(scroll naar beneden voor ander nieuws)


8 okt '16 Zuidendijk Burenmiddag

Tijdens een zonnige zatermiddag hebben we weer een prima burenbijeenkomst gehad. Na de opening door Cees Maas, voorzitter van de Stichting Zuidendijk, zijn we aan de slag gegaan om zwerfafval op te ruimen, bordjes, bruggetje en afvalbak schoon te maken en gevaarlijk overhangende takken op de stoep aan de Crabbehofzijde van de sloot weg te halen. Op de Dijk zelf lag beduidend minder afval dan tijdens onze vorige opruimactie afgelopen maart. Het plaatsen van de adoptie-afvalbak naast het bruggetje is een gouden greep geweest!

Vooral richting het Kompas-schoolgebouw en om het terrein van de inmiddels gesloopte Montessorischool vonden we nog flink wat rommel, zelfs een grote glasplaat en een bureaustoel. In de groenstrook achter de Meubelhal lagen ook weer veel blikjes en flessen. Onze regelmatige grote opruimakties zijn dus zeker zinvol!

Nadat we koffie/thee of een sapje gedronken hadden, met heerlijke cake erbij, hebben de aanwezige kinderen een bomenroute gelopen op en rond onze Zuidendijk. We hadden 13 bomen in de route opgenomen, waarvan er twee zelfs met hulp van bomenboekjes en een deskundige bewoonster nog niet gedermineerd zijn. De resultaten van de kinderen komen op onze website onder het tabblad Natuur (flora). Alle kinderen kregen een snoepzakje als waardering voor hun inzet.

Ter afsluiting van de middag konden we nog stemmen op de inzendingen voor de FOTOWEDSTRIJD! Het werd een nek-aan-nek-race tussen foto 6 en foto 9, en uiteindelijk hadden zij evenveel punten. Een tweede stemming leverde foto 9 de hoofdprijs op. Aangezien we toevallig toch twee prijzen hadden, een pot heerlijke honing plus een net walnoten van imkerij Crabbesteijn aan de Zuidendijk, konden we beide inzenders verrassen: Rongxin (11 jaar, foto 9) kreeg de honing en Klaske (foto 6) de walnoten.

1e prijs "Middenin de treurwilg"
2e prijs "Toen de stokroos er nog was"

Hieronder staan alle inzendingen voor de fotowedstrijd in klein formaat. LET OP: klik op een foto om de foto in zijn geheel en in groot formaat te zien, er begint dan een slideshow te draaien.

Als je de foto's per stuk langer wil bekijken, klik je onder de slideshow op de pijl om te pauzeren.


19 april '16 Plaatsing 'adoptie' afvalbak

De Zuidendijk is een wandel- en fietsroute en een doorgaande route tussen de wijken Crabbehof en Wielwijk. Mede daardoor ondervinden we nogal wat hinder van zwerfafval. Vooral veel blikjes en plastic flesjes slingeren rond op de Zuidendijk. Daarom hebben we een zogenaamde adoptie afvalbak aangevraagd bij de gemeente. Deze is op 19 april geplaatst. Wij zijn zelf verantwoordelijk voor het legen en schoonhouden van de bak (vandaar de term adoptie afvalbak). Het is nog te vroeg om te praten over resultaten, maar gezien het feit dat de bak al in minder dan een week vol zit, mogen we concluderen dat voorbijgangers de bak weten te vinden.


19 maart '16 Zuidendijk Schoon

Op 19 maart 2016 deden we met een grote groep bewoners mee aan de Landelijke OpschoonDag, ofwel Dordt Schoon. Het was een koude maar zonnige, gezellige en zeer nuttige dag! Zo visten we, met behulp van een zelf gefabriceerde lange zoekstang en een anker aan een touw, twee fietswrakken uit de sloot, alsmede een brommerkarkas en een winkelwagentje van een supermarkt die hier al jaren niet meer gevestigd is. Maar ook een groot pak niet bezorgde folders, planken en latten en veel plastic zakken. Uit het riet en de berm kwamen vooral blikjes en plastic flesjes te voorschijn en zelfs een compleet autowiel. We vulden wel 12 grote vuilniszakken.

Na twee uur zwerfvuil ruimen, sloten we de actie af. We hadden trek en dorst. Heel fijn en waardevol was, dat er binnen no-time vanuit verschillende huizen twee tafels, koffie, thee, limonade, koekjes en paaseitjes aangedragen werden. Een van de buren op de dijk kon niet aanwezig zijn, maar bood in plaats daarvan mini-muffins aan, die we ons heerlijk hebben laten smaken. Wat een fijne dag was dit!


mei '12 Schilderen noodlokalen

Een tijdje was het wat stiller op de dijk met bewonersactiviteiten. Toch bleek het weer relatief eenvoudig om in mei 2012 mensen op de been te krijgen voor een gezamenlijk doel: het groen schilderen van de achterwanden van de noodlokalen van het Montessorischoolgebouw.

De Montessorischool zelf was inmiddels verhuisd naar de nieuwe locatie in Krispijn; het oude gebouw werd op dat moment tijdelijk gebruikt door de JF Kennedyschool totdat hun nieuwe gebouw in het Wielwijkpark klaar was.

Voor ons als bewoners van de Zuidendijk was het een verademing om de kunstige, maar schreeuwerige graffiti over te schilderen in een kleur die een mooier geheel met de omringende natuur vormt.


Indienen bezwaarschrift nieuwbouw

Jaren geleden kwamen we als bewoners regelmatig bij elkaar. We hielden een levendige rommelmarkt. We struinden met harken en rieken door de gemaaide berm om het hooi bij elkaar te rapen (dat door de Natuur- en Vogelwacht werd opgehaald). We verenigden ons om nieuwbouw op de dijk tegen te gaan, om het bruggetje over de sloot in oude staat te herstellen en om planten en vogels te tellen.

Desktop Site